Filtrering av inomhusluften

Avgaser, pollen och koncentrationer av bakterier och virus bör hållas så låga som möjligt för att vi ska må bra i våra hus. Ofta har system som finns på arbetsplatser bra filtrering och det beror på att arbetarskyddskrav som måste uppfyllas.I våra hemmabostäder är det däremot sämre ställt med just denna filtrering. Ändå befinner vi oss betydligt längre tid i hemmiljön än vad vi gör på jobbet eller i skolan. Höga nivåer i inomhusluften av partiklar från luftföroreningar förvärrar astma hos barn. I studien som publicerats i Environmental Health Perspectives följde man 150 barn mellan 2 till 6 år med astma. Skillnaden i symptom var stor och resultaten visade även att inomhusluften ofta var sämre än utomhusluften. Forskarna menar också att man kan minska symptom på astma genom att reducera nivåerna av partiklar i inomhusluften.

FTX

Idag ökar installationen av FTX-system. FTX-aggregat kontrollerar tillförseln av tilluft- och frånluft samt har filter inbyggt i aggregatet. För en effektiv filtrering så behöver uteluftsfiltren (tilluftsfilter) i FTX-aggregaten vara av minst klass F7. Då filtreras 90% av avgasernas partiklar och nästan 100% av bakterier och pollen i filtret.

Filter F7

När det gäller frånluftsfiltret så behöver även detta vara i lägst klass F7 i de moderna roterande FTX-aggregatens värmeväxlare. Detta för att eliminera att det inte ska ske någon inblandning av frånluften med tilluften.
Tekniken i motströmsväxlare och koströmsväxlare med annan återvinningsteknik så riskerar man ingen blandning av luften och därför kan man ha lägre filterklass på frånluftsfiltret. I dessa aggregat har filtret bara som funktion att minska nedsmutsningen av värmeväxlaren.

Frånluftsvärmepump

I dag är system med frånluftsvärmepump vanligt i våra hem. I frånluftsventilerade hus sugs luften ut av en frånluftsfläkt (t ex med placering på vinden eller på taket). Tilluft sker via ventiler i ytterväggar och fönster. Frånluften sugs ut i kök och våtrum och eventuellt även via don i garderobs- och förrådsrum. I dessa system tillförs ofta ofiltrerad luft rakt in i huset via väggventilerna eller via fönsterventilerna.
Väggventil

Möjligheter finns dock att förse även dessa ventiler med filter dock är det sällan man stöter på att detta används eller att de underhålls.

Självdragsventilation

I äldre hus erhölls en naturlig självdragsventilation genom att luft strömmade in som tilluft via otätheter, speciellt runt fönster och frånluft och evakuerades genom skorstenen. Självdragsventilation är således ventilation utan fläktar och bygger på principen att luftrörelser skapas (skorstenseffekten) då varm luft strömmar från husets lägre delar via uppvärmda kanaler till uteluften i husets övre delar. Med denna typ av ventilation har man ingen större möjlighet att filtrera tilluften. Detta beror på att om man placerar ett filter vid tilluftsventilerna så orkar inte självdraget dra igenom luften utan då blockerar man bara tillförseln av ny luft vilket bidrar till sämre förhållanden.